Verschil tussen pallet- en legbordstellingen - Stellingkast

 

Verschil tussen pallet- en legbordstellingen

Wij vergelijken pallet- en legbordstellingen. In de wereld van magazijnbeheer is de keuze tussen pallet- en legbordstellingen van groot belang voor een efficiënte opslag en logistiek. Beide systemen bieden unieke voordelen en zijn geschikt voor verschillende opslagbehoeften. In dit artikel gaan we dieper in op het verschil tussen pallet- en legbordstellingen en onderzoeken we welk systeem het meest geschikt is voor verschillende magazijntoepassingen.

Inzetbaarheid en toepasbaarheid

Magazijnstellingen staan bekend om hun flexibiliteit en aanpasbaarheid. Met verstelbare schappen die in stappen van 2,5 cm kunnen worden ingesteld, bieden ze een scala aan mogelijkheden voor het organiseren van verschillende soorten producten. Deze flexibiliteit maakt legbordstellingen ideaal voor magazijnen met een divers assortiment aan producten, vooral voor kleinere items die met de hand worden gepakt.

Palletstellingen daarentegen zijn ontworpen voor de opslag van grote en zware goederen op pallets. Ze bieden minder flexibiliteit omdat ze zijn ontworpen voor specifieke palletafmetingen en belastingen. Hoewel palletstellingen minder aanpasbaar zijn dan legbordstellingen, zijn ze uitermate geschikt voor magazijnen met een groot volume aan bulkgoederen.

Ruimtelijke voordelen

Legbordstellingen zijn ontworpen om de beschikbare ruimte in een magazijn efficiënt te benutten. Met variabele hoogtes en dieptes kunnen legbordstellingen worden aangepast aan de specifieke ruimtebehoeften van een magazijn. Hierdoor kunnen magazijnbeheerders de verticale ruimte optimaal benutten zonder concessies te doen aan toegankelijkheid.

Palletstellingen zijn daarentegen gericht op het maximaliseren van de opslagcapaciteit van grote en zware goederen. Ze zijn minder geschikt voor magazijnen met beperkte ruimte, omdat ze meer vloeroppervlak vereisen voor pallethandling en heftruckmanoeuvres. Hoewel palletstellingen minder flexibel zijn in termen van ruimtegebruik, zijn ze efficiënt voor de opslag van bulkgoederen met minimale ruimteverspilling.

Maatwerk mogelijkheden

Legbordstellingen kunnen worden uitgerust met diverse accessoires om de opslag en organisatie te verbeteren. Achterwanden, zijwanden, vakverdelingen en lades zijn enkele voorbeelden van accessoires die kunnen worden toegevoegd om de opslag van verschillende soorten goederen te optimaliseren. Deze accessoires bieden magazijnbeheerders de flexibiliteit om de indeling van legbordstellingen aan te passen aan veranderende opslagbehoeften.

Palletstellingen hebben doorgaans minder accessoires nodig vanwege hun specifieke ontwerp voor palletopslag. Hoewel sommige accessoires zoals palletsteunen beschikbaar zijn voor palletstellingen, zijn ze over het algemeen minder divers dan die voor legbordstellingen. Palletstellingen zijn ontworpen om efficiënte palletopslag te bieden zonder de noodzaak van uitgebreide accessoires voor opslagoptimalisatie.

Duurzaamheid en belasting

Legbordstellingen zijn over het algemeen robuust en duurzaam, met een belastbaarheid tot circa 200 kg per legbord, afhankelijk van de specificaties van de stelling. Dit maakt ze geschikt voor de opslag van een breed scala aan producten, variërend van lichte tot zware items. De duurzaamheid van legbordstellingen zorgt voor een langdurige opslagoplossing met minimale onderhoudsvereisten.

Palletstellingen zijn ook robuust en duurzaam, ontworpen om grote hoeveelheden gewicht te dragen. Ze kunnen aanzienlijke belastingen aan, afhankelijk van het ontwerp en de constructie van de stelling. Palletstellingen zijn ideaal voor de opslag van zware goederen op pallets, waarbij duurzaamheid en belastbaarheid essentiële eigenschappen zijn.

Voordelen en nadelen op een rij.

In conclusie bieden zowel pallet- als legbordstellingen unieke voordelen voor magazijnbeheerders:

Voordelen van Legbordstellingen:

  1. Flexibel en aanpasbaar aan verschillende producten.
  2. Efficiënt gebruik van ruimte dankzij verstelbare schappen.
  3. Mogelijkheid om diverse accessoires toe te voegen voor verbeterde opslagindeling.
  4. Ideaal voor magazijnen met een gevarieerd assortiment.

Nadeel van legbordstellingen:

Minder geschikt voor opslag van extreem grote en zware items, zoals pallets, vergeleken met palletstellingen.

Voordelen van Palletstellingen:

  1. Gericht op de opslag van grote en zware goederen op pallets.
  2. Nadruk op duurzaamheid en belastbaarheid.
  3. Geschikt voor magazijnen met bulkopslagbehoeften.
  4. Minder ruimteverspilling bij opslag van grote items.

Nadeel van palletstellingen

Minder flexibel en aanpasbaar voor magazijnen met een gevarieerd assortiment dan legbordstellingen.

De keuze tussen pallet- en legbordstellingen hangt af van de specifieke opslagbehoeften en ruimtevereisten van een magazijn, waarbij magazijnbeheerders moeten afwegen welk systeem het beste aansluit bij hun operationele eisen.

 
Geplaatst in: Overig